Mak Mulut Lancang. Apa Yg Anak Perempuan Ini Lakukan Buat Ramai TERPANA !!!

| May 18, 2017 | 0 Comments

Mak Mulut Lancang. Apa Yg Anak Perempuan Ini Lakukan Buat Ramai TERPANA !!! | Saya Zack. Perempuan ye. Saya rasa biasalah kita dengan orang yang kita sayang, kita akan care much about them. Apa yang mereka cakap, apa yang mereka buat kat kita, bagi kesan kat kita.

Alkisahnya mak saya. Saya sayang kat mak saya. Tapi saya ni boleh kata hati tisu. Mak saya selalu mengguris hati saya. Tapi saya selalu maafkan dan lupakan. Sampai saya tak tahan, saya menjawab. Perempuan, kadang emosi. Saya setiap kali cuba kawal emosi saya, tapi mak saya selalu guna bahasa yang buat saya tinggikan suara sama naik dengan mak saya.

Saya tak tahu dah macam mana nak buat supaya jadi anak yang sekadar diam. Dari saya kecil, kata-kata macam ” kau ni anak derhaka” “anak kurang ajar” melekat dalam kepala saya. “Tengok kakak tuut” “tengok abang tuut” perbandingan akan selalu dibuat macam saya ni takde apa yang baik langsung.

Depression, demotivate. Saya lalui. Saya tak boleh buang mak saya, tapi kata-kata dia menyakitkan hati. Dia bercakap tanpa fikir perasaan orang lain. Katanya berterus terang, apa dengan sebab kita berterus terang kita boleh mempersenda dan merendahkan orang lain. Boleh kata kita tak ada niat, tersilap cakap. Kalau sekali dua. Kalau banyak kali kita cakap macam tu, apa maknanya tu, kalau bukan downgrade kita?

Kalau saya tak balik, cakap saya macam-macam. Kalau saya balik, cakap macam-macam juga. Serba serbi tak kena. Saya dah malas nak expose dengan orang macam ni. Ulang alik masalah yang sama, masalahnya tak puas hati dengan saya.

Kalau tak puas hati dengan saya je, saya takde masalah. Kalau dah masuk suami, anak, keluarga saya.. mau tak saya kena pertahankan juga.

Tolonglah…moms not always right. You are mom. You can’t control everything. Anak-anak satu hari akan kahwin, ada kehidupan dia sendiri. Jangan susahkan dia dengan kehendak kita. Anak-anak sentiasa mahu buat yang terbaik untuk kita. Percayalah. Tapi disebabkan ketidakmampuan dia, kita tekankan dia lagi dalam tanah. No. You have to help them. Dengan kata-kata sahaja, dah boleh ubah hidup seseorang.

Mak juga manusia..buat salah, janganlah sebab kita pegang tiket syurga, kita boleh cakap dan buat sembrono. Satu hari bila saya diuji dengan anak dengan masalah yang sama, saya doa (dan minta semua doa) janganlah ada walau sekelumit sifat angkuh dalam diri saya. Saya juga belum tentu ke syurga.

Sumber : Zack

 

P.S. 1 – CCTV JPJ Rakam Imej Bungkusan Kain Kapan Dalam Kereta Warga Singapura Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – ANEH Suami Selalu Pulang Rumah Mak. Akhirnya Apa Yang Suami Buat Di Rumah Maknya TERBONGKAR !!!
P.S. 3 – Malam Pertama Saya Salin Pakaian Di Bilik Lain. Gara-Gara Ini Suami Buat Sesuatu Di LUAR JANGKA !!!
P.S. 4 – Suamiku Seorang Yang Amat Baik Tapi Disebabkan Satu SEBAB, Aku TERLANJUR Dengan Rakan Sekerja !!!
P.S. 5 – Seluruh Penduduk MURTAD. 30 Tahun Pakcik Ni TERPAKSA Solat Sendirian…. Allah Allah…

Tags: , , , ,

Category: KISAH SOSIAL

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *