Penyakit Menggerunkan Manusia. Sejak Berdekad Hingga Kini. Kuman Pemakan Daging Manusia(Necrotizing Fasciitis). Gambar2 Ini Buat Ramai Nk TERCABAR !!!

| May 18, 2017 | 0 Comments

Penyakit Menggerunkan Manusia. Sejak Berdekad Hingga Kini. Kuman Pemakan Daging Manusia(Necrotizing Fasciitis). Gambar2 Ini Buat Ramai Nk TERCABAR !!!| Necrotizing fasciitis,atau lebih dikenali sebagai penyakit-pemakan daging manusia adalah jangkitan yang boleh menyebabkan kerosakan atau kematian kepada sel-sel badan.Ia adalah penyakit yang sangat berbahaya yang boleh berlaku secara tiba-tiba dan merebak dengan cepat sekali ke tubuh badan anda.

Simptoms selalunya menunjukkan warna kemerahan atau seakan ungu pada tisu kulit yang terjangkit,rasa yang amat sakit,demam dan muntah.Bahagian badan yang selalu dijangkiti adalah kaki,tangan dan kawasan perineum.

Secara tipikal,jangkitan kuman memasuki badan melalui luka atau kawasan terbakar pada kulit.Faktor-faktor yang meningkatkan risiko jangkitan adalah termasuk sistem imun badan yang lemah seperti dalam penyakit diabetes,kanser,obesiti,dan penagih dadah.Selalunya penyakit ini tidak berjangkit antara manusia.Antara 55%-80% kes melibatkan lebih daripada satu bakteria,Methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) melibatkan hampir 1/3 kes yang pernah wujud.

BAGAIMANA PENCEGAHAN DILAKUKAN?

Pencegahan dengan penjagaan luka dengan baik dan membasuh tangan dengan bersih dapat membantu menggelakkan jangkitan ini.Selalunya penyakit ini dirawat dengan membuang atau memotong bahagian badan yang terkena jangkitan disamping penggunaan antibiotik.Penundaan dalam pembedahan selalunya menyebabkan kematian.

MULA DITEMUI SEJAK 1952

Penyakit ini dinamakan Necrotizing Fasciitis sejak tahun 1952 dan menakutkan manusia pada zaman tersebut sehingga kini.

Sebenarnya kuman2 ni bukan makan daging manusia secara direct camtu, itu hanya gelaran atau panggilan kerana toksin yang dihasilkan oleh kuman2 tersebut merosakkan sel dan tisu badan kita.

Sumber : Admin

P.S. 1 – CCTV JPJ Rakam Imej Bungkusan Kain Kapan Dalam Kereta Warga Singapura Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – ANEH Suami Selalu Pulang Rumah Mak. Akhirnya Apa Yang Suami Buat Di Rumah Maknya TERBONGKAR !!!
P.S. 3 – Malam Pertama Saya Salin Pakaian Di Bilik Lain. Gara-Gara Ini Suami Buat Sesuatu Di LUAR JANGKA !!!
P.S. 4 – Suamiku Seorang Yang Amat Baik Tapi Disebabkan Satu SEBAB, Aku TERLANJUR Dengan Rakan Sekerja !!!
P.S. 5 – Seluruh Penduduk MURTAD. 30 Tahun Pakcik Ni TERPAKSA Solat Sendirian…. Allah Allah…

Tags: , , , , ,

Category: KISAH INFORMASI

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *